2022

NIEUWS - 2022

37ste Editie EPZ Omloop van Borsele

IMPRESSIE

Elite vrouwen


Bekijk de uitgebreide reportage van de Elite vrouwen wedstrijd met interviews en dronebeelden!


Watch now the report from the Elite women roadrace with interviews and drone footage!


IMPRESSIE

Junior vrouwen

37ste Editie EPZ Omloop van Borsele

Bekijk de uitgebreide reportages van de 1ste en 2de etappe (1e video) en 3e etappe (2e video) van de EPZ Omloop van Borsele voor junior vrouwen.


Watch the extensive report from 1st and 2nd and 3td stage from the EPZ Omloop van Borsele for junior women.


1

Maaike Boogaard de sterkste in 37e Omloop van Borsele, Elite vrouwen


  Bron Omroep Zeeland: De 37e editie van de Omloop van Borsele is gewonnen door Maaike Boogaard. De 23-jarige renster uit Hoorn ontsnapte in de laatste lokale ronde uit een kopgroep van zeven en kwam solo over de streep. Sofie van Rooijen uit Driel won de sprint van de achtervolgende groep, voor de Noorse Nora Tveit.


  Maaike Boogaard de sterkste in 37e Omloop van Borsele

  De finish bij de wedstrijd voor eliterensters lag al na 88 kilometer. De koers moest fors worden ingekort vanwege een medisch spoedgeval binnen de organisatie. De harde wind zorgde ervoor dat het peloton al vroeg in stukken brak. Een kopgroep van negen met onder andere Boogaard kreeg vorm en pakte al snel een voorsprong van meer dan een minuut.


  Beslissing in laatste omloop

  Na een grote lus van 58 kilometer reden de rensters nog drie rondes van tien kilometer rond finishplaats 's-Heerenhoek. In de laatste omloop viel de beslissing. Mareille Meijering probeerde als eerste weg te komen, maar de renster van Multim Accountants kreeg geen ruimte. Dat was het sein voor Boogaard om aan te vallen en haar poging had wel succes. Op de streep had de renster van UAE Team ADQ zeven seconden voorsprong op de achtervolgende groep.


  Lees ook het bericht van Wielerflits


  01.

  Zoë Bäckstedt houdt de familietraditie in stand in EPZ Omloop van Borsele Junior Vrouwen 2022


  ’S-HEERENHOEK – Zoë Bäckstedt heeft met overmacht de EPZ Omloop van Borsele junior vrouwen, op haar naam geschreven. De 17-jarige regerend wereldkampioen bij de junioren vrouwen pakte in de openingstijdrit al de leiding en zette in de slotrit nog eens de puntjes op de i door naar een tweede ritzege te soleren. ,,Het is heel gaaf om in de voetsporen van mijn zus te treden”, aldus Bäckstedt.

  Job de Feijter 24-04-22, 19:26 Laatste update: 19:40 Bron: PZC


  Wie voortaan de erelijst van de EPZ Omloop van Borsele voor junioren vrouwen bekijkt, zal twee keer met zijn ogen knipperen. Na Elynor Bäckstedt in 2019 is het uitgerekend haar jongere zus Zoë Backstedt die de volgende editie van de EPZ Omloop van Borsele voor junioren vrouwen heeft gewonnen.

  Zoe Bäckstedt maakt favorietenrol waar in tijdrit EPZ Omloop van Borsele

  De familie Bäckstedt heeft met andere woorden dus goede herinneringen aan Zeeland. Dat wielrennen in de genen zit, was echter al langer bekend. Vader Magnus won in 1998 een Touretappe en pakte in 2004 de zege in de mythische kasseienklassieker Parijs-Roubaix. Ook moeder Megan Hughes is geen onbekende in de wielersport als voormalig Brits kampioene op de weg.


  Dochter Zoë Backstedt bewees vorig jaar al dat ze eveneens uit het juiste hout gesneden was door nota bene als eerstejaars junior het wereldkampioenschap in Leuven op haar naam te schrijven. Na een volledige crosswinter deed haar debuut op de weg lang op zich wachten wegens knieproblemen, maar uitgerekend in de EPZ Omloop van Borsele maakte ze haar rentree.

  De knieproblemen bleken als sneeuw voor de zon verdwenen te zijn, want haar suprematie was in de openingstijdrit al overduidelijk. Maar liefst 24 seconden was ze sneller dan haar landgenote Izzy Sharp over een afstand van 14,2 kilometer. Een stevige basis voor de eindzege was hier meteen gelegd.


  Zoë Bäckstedt: Ik heb genoten van het koersen in Zeeland, helaas zal ik er volgend jaar niet meer bij zijn, maar ik denk dat we als familie iets unieks hebben gepres­teerd hier.

  Daags nadien ging in de tweede etappe vanuit het vertrek het peloton op de kant. Bäckstedt kwam echter nooit in de problemen. Sterker nog, haar ploeggenote moest haar na tien kilometer koers komen vertellen dat het peloton inmiddels gereduceerd was tot pakweg veertig renners. De ritzege ging weliswaar naar een imponerende Julia Kopecky, maar de leidende positie in het algemeen klassement kwam nooit in het gedrang.

  Evenals de voorgaande dagen stond er in de slotrit veel wind. Toch bleef de wedstrijd lange tijd gesloten. Bij het ingaan van de slotrondes besloot Bäckstedt echter om de puntjes op de i te zetten en er alleen vandoor te gaan. Niemand was in staat haar te volgen, waardoor ze de etappekoers besloot met zowel de rit- als eindzege.


  Unieke familieprestatie

  Kortom, haar eerste etappekoers op de weg dit jaar had niet beter kunnen verlopen. ,,Dit is fantastisch”, vertelde de gelukkige winnares na afloop. ,,Ik had vooraf echt twijfels over mijn vorm, maar dat het zo goed zou gaan, had ik niet durven dromen. Het is ook mooi dat ik mijn zus Elynor kan opvolgen als eindwinnares. Ik heb genoten van het koersen in Zeeland, helaas zal ik er volgend jaar niet meer bij zijn, maar ik denk dat we als familie iets unieks hebben gepresteerd hier. Een herinnering om te koesteren.”

  De Zeeuwse inbreng kwam van Britt de Grave (Talent Cycling) uit Tholen en Rosita Reijnhout (Restore Cycling Team) uit Wolphaartsdijk die respectievelijk als 22e en 37e finishten in het eindklassement.

  Henrik Breiner Pedersen winnaar EPZ Omloop van Borsele Junior Heren (24-04-2022)

   

  Henrik Breiner Pedersen is de winnaar van de junioren wedstrijd van de EPZ Omloop van Borsele. De Deen van de formatie NPV Carl Ras Roskilde JR was lange tijd vooruit met zijn medevluchter Stef Koning van Wielerzone Nederland. Daarachter reed Nick Bangert, van team Wipotec solo naar de derde plek. Hij probeerde vanuit de achtervolgende groep de oversteek te maken naar de koplopers, maar bleef steken in de spreekwoordelijke Chasse Pattate. 

   

  De koers werd al snel uiteengeslagen in meerdere kleine groepen. En ook daarna was het een aantrekkelijke wedstrijd met meerdere aanvallen van voornamelijk de sterk voor de dag komende NPV Carl Ras Roskilde JR formatie. Richting het einde van de wedstrijd passeerden vele kleine groepjes en individuele renners de passage aan de Kuijpersdijk in ‘s-Heerenhoek. Slechts 50 renners van de 150 gestarte renners wisten maar de finish te halen.

   

  Bij die 50 finishers zaten ook 2 Zeeuwen. Namelijk Thomas Baart, namens van Moer Logistics en Bas van Zuidam, namens de combinatie Middelkamp - Bergkli.

   

  Winnaars Junior Heren  Zoe Bäckstedt met overmacht naar eindzege in internationale wielerdriedaagse

  (24-04-2022)


  De 17 jarige Bäckstedt mag zich de winnares noemen van de Internationale wielerdriedaagse EPZ Omloop van Borsele. Met nog 20 km te gaan besloot ze solo weg te rijden uit de eerste grote groep en werd niet meer bijgehaald. In het peloton was het Nienke Veenhoven namens de NXTG formatie die de sprint won, voor Babette van der Wolf van WV Schijndel. 

   

  Ook Britt de Brave en Rosita Reijnhout handhaafden zich keurig in de eerste groep. 

   

  Dat Bäckstedt hiermee een absolute kroon op haar weekend zette was duidelijk. Daarachter was het even rekenen wie er met de overige prijzen naar huis mochten. Uiteindelijk werden Izzy Sharp (Groot - Brittanië) en Anna van der Meiden (WV Schijndel) tweede en derde in het algemeen klassement. Daarnaast mocht de traditioneel sterke Britse formatie ook de witte Dethon jongeren trui meenemen. Deze werd gewonnen door Izzy Sharp. Verder was Zoe Bäckstedt ook de beste in het oranje Martens punten klassement. De overige paarse Scheldeoord / de Landing sprinttrui werd gewonnen door Nienke Veenhoven. Ze kleurde met het NXTG team al het gehele weekend de koers. 

   

  Bäckstedt zorgde voor een unicum door meteen haar oudere zus Elynor af te lossen als winnares. Elynor won in 2019 de internationale junioren driedaagse. Doordat de wedstrijd 2 jaar niet verreden kon worden, kon Zoe haar oudere zus opvolgen als winnares. 


  ELITE VROUWEN 2022

  EPZ Omloop van Borsele, vrijdag 21 april 2023, 19.20 uur 's-Heerenhoek

  Elite-Vrouwen Tijdrit - Time Trial, Nationale tijdritcompetitie

   

  EPZ Omloop van Borsele, zaterdag 22 april 2023

  Elite-Vrouwen UCI 1.1,  start: 14.00 uur, Heerenstraat 's-Heerenhoek  Parcours

  Kaart van het parcours / Map of the course - klik hier / click here.
  JUNIOR VROUWEN 2022


  EPZ Omloop van Borsele Junior Vrouwen -  2.Ncup 3 daagse

  Winnaars Elite Vrouwen EPZ Omloop van Borsele 23-04-2022


  1. Maaike Boogaard, UAE
  2. Sofie van Rooijen, Parkhotel
  3. Nora Tveit, Coop - Hitec

  Late aanval brengt Maaike Boogaard de winst in 37ste EPZ Omloop van Borsele

   

  Maaike Boogaard heeft de 37ste EPZ Omloop Van Borsele gewonnen. De 23 jarige renster, uitkomend voor UAE team ADQ reed in de slotfase weg van haar medevluchters.

   

  De koers brak al snel open door de wind en een groep van 9 rensters kwam aan de kop van de wedstrijd te zitten. In deze kopgroep waren maar liefst 3 rensters van Parkhotel Valkenburg vertegenwoordigd. Mede door hun werk bouwde de voorsprong steeds verder uit. 

   

  In de slotkilometers besloot Maaike Boogaard een ultieme aanval te plaatsen en deze werd beloond met de overwinning in ‘s - Heerenhoek.

   

  In de achtervolgende groep werd de sprint gewonnen door Sofie van Rooijen (Parkhotel Valkenburg). Nora Tveit, van de Coop - Hitec formatie complementeerde het podium.

   

  De Zeeuwse rensters konden geen rol van betekenis spelen ditmaal. Quinty van de Guchte kwam in de derde groep als 30ste over de streep. Yva Geluk eindigde als 76ste. Demi van Dijke stond ook aan de start, maar kon de wedstrijd niet uitrijden.

   

  De wedstrijd werd helaas een half uur opgehouden en ingekort tot 88 km. Dit kwam door problemen met de hoofd verkeersregelaar. 

   

  Julia Kopecky soleert naar zege in de tweede etappe van de internationale junioren driedaagse (23-04-2022)

   

  Julia Kopecky is de winnares geworden van de tweede etappe van de internationale junioren driedaagse. De Tsjechisch / Nederlandse renster uitkomend voor het NXTG team wist in de slotfase te ontsnappen uit de eerste groep en kwam uiteindelijk met 30 seconden voorsprong alleen aan op de Kuijpersdijk. 

   

  De ochtend begon winderig waardoor de koers binnen mum van tijd uiteenspatte in 4 groepen. De Zeeuwen Britt de Grave en Rosita waren op de afspraak en zaten bij de eerste groep. Daarnaast was ook topfavoriete Zoe Bäckstedt met al haar Britse ploeggenoten voorin te vinden, die de koers vanaf het begin hard hadden gemaakt. 

   

  Aan het einde van de wedstrijd werd het onrustig en waren er diverse uitvalspogingen vanuit de kopgroep, maar werd er ook van achteruit geprobeerd de oversteek te maken naar de eerste groep, wat uiteindelijk ook lukte. 

   

  Het leek er dan ook op dat de inmiddels 30 rensters vooraan zouden gaan uitmaken wie de winnares van de tweede etappe zou worden. Julia Kopecky dacht daar anders over en toen het tempo vooraan een beetje stil viel, ging ze ervandoor, bouwde haar voorsprong uit en kwam zo solo aan in ‘s - Heerenhoek. Nienke Veenhoven, eveneens uitkomend voor de NXTG formatie, won de sprint van de eerste groep en legde beslag op de tweede plaats. Babette van der Wolf (WV Schijndel), complementeerde het podium.

   

  De rode EPZ leiderstrui bleef om de schouders zitten van Zoe Bäckstedt. Ze is eveneens leidster in het oranje Martens punten klassement. De beste jongere in koers bleef Izzy Sharp. Zei leidt daarmee het Dethon jongerenklassement. De blauwe Scheldeoord / De Landing leiderstrui ging over van Laura Sander (team Rytger), naar Nienke Veenhoven (NXTG).

  Winnaars etappe 2:

  Jerseys:

  General individual classification, Red Jersey, Leader number 1, BACKSTEDT Zoë

   

  General points classification, Orange Jersey,Leader number 1, BACKSTEDT Zoë

  Wearing the jersey, number 41 , CHAPLA, Justyna

   

  General youth classification, White Jersey

  Leader number 4, SHARP, Isabel

   

  General intermediate classification, Purple Jersey

  Leader number 89, VEENHOVEN, Nienke

   

  General team classification:

  Team Great Britain

   

  Points Nation Cup:

  Czech Republic 6 points

  The Netherlands 5 points

  Spain 3 points

  France 2 points

  Germany 1 point

   


  1. Emily Meakin (AWOL, O’Shea), 28:24:15
  2. Audrey Cordon - RAGOT (FRA), 28:38:19
  3. Juliet Eickhof (Multum ladies), 28:56:85.

  EMILY MEAKIN WINNARES TIJDRIT ELITE VROUWEN (22/4/2022)


  Emily Meakin is de winnares van de individuele tijdrit voor Elite vrouwen. Ze was in de slotfase sneller dan de Franse kampioene Audrey Cordon - Ragot. Meakin had 28:24:15 nodig voor de Omloop van 20,6 km. Ragot legde de omloop in 28:38:19 af. 

   

  Achter het gevecht om de overwinning werd Juliet Eickhof verrassend derde. De Nederlandse die voor het Belgische Multum Accounts uit komt had 28:56:85 nodig om weer terug aan de finish te komen. 

   

  Ook Demi van Dijke verraste vanavond door lange tijd de 3de snelste tijd te hebben. Uiteindelijk belandde ze op een 12de plek. Ze had exact 30:00:00 nodig voor haar tijdrit.

  ZOE BÄCKSTEDT ZET IN DE OPENINGSTIJDRIT GELIJK DE TOON (22/04/2022)

   

  Zoe Bäckstedt heeft in ‘s - Heerenhoek de openingstijdrit van de EPZ Omloop van Borsele gewonnen. De Britse was ruim 26 seconde sneller dan haar landgenote Isabel Sharp.

   

  In het begin van de wedstrijd mocht de eerst gestarte Fien Winters, namens TalentNed de hot seat een tijdje warm houden. Al vrij snel daarna was de Britse Isabel Sharp lange tijd degene met de snelste eindtijd. Zij wist tot een tijd van 19:51:03 te komen. Op het einde was het dan toch Zoe Bäckstedt die de hoge verwachtingen waar maakte en met bijna een halve minuut voorsprong al haar concurrentes het nakijken gaf. 

   

  Britt de Grave klokte namens Talent Cycling een verdienstelijke 21:22:05. Ze werd hiermee 32ste. Rosita Reijnhout richt haar pijlen op de etappes en kwam in 22:39:38 over de streep. Hiermee eindigde ze als 78ste. 

   

  Morgen zal Zoe Bäckstedt als leidster in het algemene klassement van start gaan in de tweede etappe. Ze zal de rode leiderstrui om haar schouders dragen. Sharp zal als beste jongere in de witte trui van start gaan. 

  Winnaars etappe 1:


  1. Zoe Bäckstedt

  2. Izzy Sharp

  3. Nienke Vinke


  RODE EPZ LEIDERSTRUI

  Zoë Bäckstedt


  WITTE DETHON JONGEREN TRUI

  Izzy Sharp


  ORANJE MARTENS PUNTEN TRUI

  Nienke Vinke


  PAARSE SCHELDEOORD SPRINT TRUI:

  Laura Sander

  VOORBESCHOUWING: ZEEUWS DAMESTRIO MAAKT ZICH OP VOOR EPZ OMLOOP VAN BORSELE 

  De Zeeuwse rensters Demi van Dijke, Yva Geluk en Quinty van de Guchte maken zich op voor de 37ste editie van de EPZ Omloop van Borsele.

   

  De koers staat altijd garant voor spektakel door de wind die in overvloed aanwezig is. Daarnaast geldt de EPZ Omloop van Borsele als één van de belangrijkste koersen die het vrouwen wielrennen in Nederland rijk is. In de editie van 2018 ging de winst nog naar Elisa Balsamo. Zij is inmiddels wereldkampioene op de weg en komt uit voor Trek Segrafdo. In laatste verreden editie in 2019 zegevierde Lorena Wiebes, ook zij behoort inmiddels tot de wereldtop. 

   

  Doordat beloftevolle renners in de EPZ Omloop van Borsele de kans hebben om op het hoogste niveau mee te doen, kijken de Zeeuwse deelneemsters ook weer vol verwachtingsvol uit naar aankomende editie. Vooral Quinty van de Guchte, uitkomend voor het Belgische Keukens Redant CT, is in uitstekende vorm. Enkele weken geleden behaalde ze haar eerste overwinning van het seizoen en ook afgelopen weekend mocht van de Guchte zich melden op het erepodium. Geluk kende een iets stroevere voorbereiding op de Borselse windklassieker. De Middelburgse brak dit voorjaar haar sleutelbeen, maar is sinds enkele weken weer in koers. Ook Demi van Dijke geeft acte de présence in Borsele. Voor haar wordt het haar debuut in de Elite koers. Ze zal, net als Yva Geluk, een avond eerder ook aan de tijdrit voor Elite dames deelnemen.

  Zeeuwse inbreng van 5 junior heren in EPZ Omloop van Borsele. 


   Op zondag 24 april gaan Mees de Vos, Bas van Zuidam, Diego Sandee, Sem Hoppenbrouwers en Noël Rokven van start in de EPZ Omloop van Borsele. De sterk bezette junioren koers geldt vaak als een slijtageslag. Het Zeeuwse kwintet zal zich dan ook schrap moeten zetten om bij de besten mee te kunnen. In de eerder dit jaar verreden Omloop van Yerseke wist Diego Sandee al een top 20 notering te halen bij de junioren. Ook Mees de Vos kwam verdienstelijk voor de dag in Yerseke en reed naar een 36ste plaats. Voor alle junior heren zal het hun debuut worden in de EPZ Omloop van Borsele. De koers kon twee jaar niet verreden worden wegens de Corona maatregelen. 

   

  Hoe de Zeeuwse heren het er vanaf gaan brengen zondag is te volgen aan de Kuijpersdijk in ‘s - Heerenhoek zelf of via de LiveTicker, website en social media kanalen. 

  BÄCKSTEDT

  regerend wereldkampioen bij Omloop van Borsele

  VOORBESCHOUWING: REGEREND WERELDKAMPIOEN BÄCKSTEDT KAN VOOR UNICUM ZORGEN IN EPZ OMLOOP VAN BORSELE

   

  Het wielercomité van de EPZ Omloop van Borsele mag regerend wereldkampioene op de weg én in het veld, Zoe Bäckstedt verwelkomen in ‘s - Heerenhoek. De 17 jarige Britse domineert de laatste tijd het junioren wielrennen met wereld-, en Europese titels op de weg en in het veld en diverse wereldrecords op de baan. 

   

  Bäckstedt komt op 22, 23 en 24 april uit voor de Britse selectie. Normaal komt Bäckstedt uit voor het het Belgische Acrog - Tormans, waar ze dus tot nog toe erg succesvol was. Zo werd ze vorig jaar in België wereldkampioen op de weg bij de junioren. Ze pakte enkele maanden later ook de wereldtitel in het veld. Bäckstedt geldt met al deze resultaten gelijk als dé topfavoriet voor de eindzege in de internationale wielerdriedaagse. 

   

  Mocht ze de eindzege ook daadwerkelijk bemachtigen, dan kan ze gelijk voor een unicum zorgen in de geschiedenis van de EPZ Omloop van Borsele. Ze zou daarmee direct haar oudere zus Elynor Bäckstedt opvolgen als winnares. Elynor was in de laatst verreden editie van 2019 namelijk de sterkste. De gezusters Bäckstedt zijn overigens de dochters van oud prof wielrenners Magnus Bäckstedt en Megan Hughes. 

   

  Of Zoe haar zus Elynor optvolgt, is live te volgen aan de Kuijpersdijk in ‘s - Heerenhoek of online via de LiveTicker, website en social media kanalen. 

   


  Volg ons

  Volg EPZ Omloop van Borsele via Twitter, Facebook, Instagram en de live blog  Live verslagen 2022
  Bekijk hier de nieuwsberichten van:

  2019

  2018

  2017

  2016

  2015

  2014