Nieuws

Nieuws 2024

Sofie van Rooijen wint 39ste editie EPZ Omloop van Borsele


Sofie van Rooijen is winnares geworden van de 39ste editie van de EPZ Omloop van Borsele. De 21 jarige renster afkomstig uit Driel was de snelste in een sprint van vier.


De koers begon onstuimig. Meerdere kleine valpartijen werden opgevolgd door een hele grote valpartij. Hierdoor werd de koers voor ongeveer 10 minuten geneutraliseerd. Na de neutralisatie ontstonden er snel twee verschillende grote groepen. Vanuit de voorste groep maakte na ongeveer 40 kilometer koers een groep van 13 rensters zich los. In deze groep onder andere de Nederlandse Mirre Knaven (AG Insurance – Soudal NXTG), Scarlett Souren (VolkerWessels) en Julie Sap (Feunix – Deceuninck). Daarnaast zaten ook de Franse Audrey Cordon – Ragot en de Britse Alice Wood (beiden Human Powered Health) aan de kop. Door een goede samenwerking liep de voorsprong van de 13 koppige kopgroep snel op naar enkele minuten. Aan het einde van de wedstrijd volgden er enkele schermutselingen uit de kopgroep. Zo probeerde Audrey Cordon – Ragot het als eerste. Zij werd weer ingerekend, waarna haar ploeggenote Alice Wood probeerde weg te komen. Dit liet Elynor Bäckstedt niet gebeuren en haalde Wood weer terug. Aan het einde bleven er vier rensters over die uit zouden maken wie er met de winst van door zou gaan. In de sprint bleek uiteindelijk Sofie van Rooijen de sterkste. Ze won met ruime voorsprong van Daria Pikulik (Human Powered Health) en Elynor Bäckstedt. Beste clubrenster werd Vera Tieleman namens MtD Women Cycling. Britt de Grave werd op de 25ste plek de beste Zeeuwse. Monique Verschuure.

 

De EPZ Omloop van Borsele telt ook mee voor de Topcompetitie. Sofie van Rooijen is de nieuwe leidster in deze competitie. Vera Tieleman, die als enige clubrenster met de kopgroep mee kon is de nieuwe leidster in de Topcompetitie voor Clubrensters.

 

Volledige namen kopgroep (13 rensters).

Febe Jooris AG Insurance-Soudal
Mirre Knaven AG Insurance-Soudal
Elynor Backstedt Lidl-Trek
Sofie van Rooijen VolkerWessel Pro Women’s Cyclingteam
Scarlett Souren VolkerWessel Pro Women’s Cyclingteam
Lisa van Helvoirt VolkerWessel Pro Women’s Cyclingteam
Cecilia van Zuthem Fenix – Deceuninck Women’s Team
Julie Sap Fenix – Deceuninck Women’s Team
Vera Tieleman MtD Women Cycling Team
Audrey Cordon Ragot Human Powered Health
Daria Pikulik Human Powered Health
Lily Williams Human Powered Health
Alice Barnes Human Powered Health

 

01.

UITSLAG ELITE VROUWEN

39ste EPZ Omloop van Borsele

Ellen van Dijk maakt favorietenrol waar in Borsele!

 

Ellen van Dijk kan terug kijken op een succesvolle terugkeer in de EPZ Omloop van Borsele. De renster van Lidl – Trek won in het verleden meermaals de tijdrit in ‘s – Heerenhoek en zegevierde voor het eerst sinds 2015 weer in de tijdrit door de Borselse polders.


De tijdrit werd verreden in onstuimige omstandigheden. Er stond veel wind en van tijd tot rijd regende het ook onderweg. Lange tijd had de jonge Nederlands – Tsjechische Julia Kopecky namens AG – Insurance Soudal de snelste tijd in handen. Zij deed 28:29:19 over de ruim 20 kilometer lange tijdrit.

Het venijn zat hem echter in de staart. Lidl – Trek stond met drie rensters aan de start, waarvan er twee aan het einde mochten vertrekken. Dit waren respectievelijk Ellen van Dijk en de eerste jaars Elite Izzy Sharp. Het was echt van Dijk die haar jonge ploeggenoot te snel af was. Ze klokte een tijd van 27:41:15. Derde werd Febe Jooris in een tijd van 28:39:79. 

 

1. @emvandijk @lidltrek, 27:41:15

2. @julia.kopecky__ @aginsurancesoudal, 28:29:19

3. @febe_jooris @aginsurancesoudal, 28:39:79

01.

UITSLAG ELITE VROUWEN

TIJDRIT

03.

UITSLAG JUNIOR VROUWEN

3E ETAPPE - TIJDRIT / eindresultaat

21-04-2024 3e etappe Junior Vrouwen / Eindresutlaat


TOP 3 STAGE:

1. Carys Lloyd, (GBR)

2. Cat Ferguson, (GBR)

3. Mathilde Cramer (DEN)


TOP 3 GC:

1. Cat Ferguson, (GBR)

2. Célia Gery, (FRA)

3. Fee Knaven, (NED)


Red EPZ leaders jersey

Winner Cat Ferguson (GBR)


Nature group points jersey

Winner Cat Ferguson (GBR)


White Dethon youth jersey

Winner Roos Müller (NXT)


Landing / Scheldeoord jersey

Winner Auke de Buysser (NXT)
02.

UITSLAG JUNIOR VROUWEN

2E ETAPPE - TIJDRIT

20-04-2024 2e etappe Junior VrouwenCarys Lloyd maakt teamwerk Groot – Brittanië af!


Carys Lloyd is de winnares geworden van de tweede etappe in de EPZ Omloop van Borsele Junioren Driedaagse. De Britse renster ronde het teamwerk van haar ploeg perfect af.


De wind deed traditioneel haar werk in Borsele, waardoor de spreekwoordelijke deur van achter open stond in het peloton. Halverwege de race ontstonden er twee groepen. Het gat liep uiteindelijk op tot 50 seconden.


Tijdens de tussensprinten was vooral de Belgische Auke de Buysser actief. Ze won beide tussensprinten en pakte daarmee de leiding in het sprintersklassement. Daarachter tekende zich een mooi schouwspel voor de leiding in het klassement af; de leider in het algemeen klassement Cat Ferguson en de nummer twee van het algemeen klassement Célia Gery streden voor elke seconde. Het verschil tussen beiden bedroeg voor de start van de rit ook maar twee secondes. Het verschil bleef uiteindelijk na twee tussensprints en een eindsprint twee seconden. Cat Ferguson reed achter haar ploeggenote Lloyd naar de tweede plaats. Derde werd Auke de Buysser.

01.

UITSLAG JUNIOR VROUWEN

1E ETAPPE - TIJDRIT

19-04-2024 1e etappe Junior Vrouwen


1. Cat Ferguson, GBR, 19:48:11

2. Célia Gery, FRA, 19:50:69

3. Fee Knaven, NED, 20:09:00


Cat Ferguson wint openingstijdrit EPZ Omloop van Borsele, Megan Arens uit Kruiningen smaakmaker

 

Cat Ferguson heeft vanavond met miniem verschil de openingstijdrit van de EPZ Omloop van Borsele gewonnen. De Engelse kampioene tijdrijden deed 19:48:11 over de 14,2 km lange tijdrit. Megan Arens uit Kruiningen kleurde het eerste van de tijdrit door lang de snelste tijd in handen te hebben. De Kruiningse, uitkomend voor Restore Cycling Ladies, ging als tweede van start en klokte een tijd van 20:26:06. Megan Arens staat hiermee wel tweede in het jongerenklassement. Nummer twee werd regerend wereldkampioen veldrijden Célia Gery uit Frankrijk. In een tijd van 19:50:69. Nummer drie en tevens eerste Nederlandse werd Fee Knaven, uitkomend voor AG Insurance – NXTG. Onder toeziend oog van vader en tevens ploegleider reed ze naar een tijd van 20:09:00.

 

De tijdrit werd verreden in onstuimige omstandigheden. Er stond veel wind en van tijd tot rijd regende het ook onderweg. Morgen gaat de driedaagse verder met een rit lijn over 77 kilometer.

WIST JE DAT?


Dé smaakmakers van het afgelopen WK ook ooit in Borsele wonnen?


  • 2013: Lotte Kopecky (WK Weg, 2 x WK Baan) wint laatste etappe J3D.
  • 2012: Mathieu van der Poel (WK Weg) wint EPZOVB.
  • 2010: Pauline Ferrand-Prevot wint vierde etappe J3D.


Kampioenen worden gemaakt in Borsele.

De klassementstruien van 2024


Voor de leiders van een bepaald klassement voor de meerdaagse van de 39ste EPZ Omloop van Borsele